Framsiden. | Utopia info | Nyheter | Lederene | Linker | Info. | Arrangemang | Speiderloven Og Speiderbønn. | Forum | Oppskrifter. | Bra å vite på tur. | Oppgaver til speidermøter/tur. | Flagg info. | Morsealfabetet. | Speideruttrykk. | Skrivemåtar og Forkortelsar.

Speideruttrykk.

Akela
Lederulven i Rudyard Kiplings bok ”Jungelboken”, som mange grupper bruker som ramme rundt småspeider-arbeidet. Akela er flokklederen, og lederne og medlemmene i flokken får alle jungelnavn.

Aspirant
Speider som ennå ikke er tatt opp i en enhet.
Enten er det en ny speider som nettopp har begynt, eller det er speider som flytter oppover fra en enhet til en annen. Aspiranttiden er en opplæringstid før opptagelse.
  

Baden-Powell
Lord Robert Baden-Powell er speiderbevegelsens grunnlegger. Han var en av datidens kjendiser i England, - en helt fra Boerkrigen i Sør-Afrika.
1. august 1907 tente Baden-Powell det første speiderbålet på Brownsea Island ved Englands sørkyst for 21 gutter. De var der på leir til 9. aug. Dette ble starten på speiderbevegelsen.

Bever
De minste speiderne kalles bevere. De går i 1. - 2. klasse.

Enhet
Brukes om bever, småspeider (flokk), stifinner, vandrer, (tropp), rover, - altså de forskjellige "avdelingene" i en gruppe.

Fettfelle
Speidernes utslagsvask. Man graver et hull i bakken, lager ”rist” over av materiale en finner (gras, fletter kvister el.l.) og tømmer avfallsvann oppi.

Flokk - småspeider
Speiderne som går i 3. – 4. klasse (kan variere noe fra gruppe til gruppe).

Forbundet
Norges speiderforbund - NSF. Vi har to speiderforbund i Norge, - vårt NSF og Norges KFUK/ KFUM-speidere.

Fordypningsmerkene
Disse merkene er et tilbud til speidere som ønsker mer stoff å arbeide med, eller som vil fordype seg i spesielle områder eller fagfelt. Noen fordypningmerker kan en arbeide med alene, andre sammen med patruljen.

Friluftsliv - et av de fem programmerkene
Hensikten med merket er at speiderne skal bli glad i naturen, få kjennskap til naturen og ferdes i den til alle årstider og få utvikle sanseapparatet, motorikken og sin fysiske form til et tilfredsstillende nivå i forhold til egne forutsetninger.

Kretsting
Er kretsens øverste myndighet og består av kretsstyrets medlemmer og valgte representanter fra alle kretsens grupper.

Kull
De små gruppene som småspeiderne er inndelt i.

Landsleir
Hvert fjerde år samles speiderne fra hele Norge til en ukes sommerleir. Vi var i Fredrikstad sommeren 2001. Neste landsleir blir i 2005 og skal være på Ingelsrud speidersenter. Det er NSF's leirsted og ligger på Østlandet ikke langt fra Kongsvinger.

Ledertrening
Den organiserte ledertreningen i NSF er ledertreningskursene, - også kalt Grunntreningen. Dette tilbudet gir den enkelte leder et innblikk i hva ledelse, treningsprogram, verdigrunnlag og organisasjon er, samt en gjennomgang av hvilke forventninger som blir stilt til en leder. Videre kurs er Trekløver-Gilwell. En kan også gå kurs og bli ledertrener. Utenom disse holdes ofte emnekurs både i kretsene og NSF sentralt.

Fureneset speidertun
Vesterlen krets sitt leirsted 6 km. fra Jørpeland sentrum i Strand kommune. Det er en nedlagt heiagård som kretsen har fått overta. Stedet består av et hovedhus med 30 overnattingsplasser, en låve, to småhytter og et uteområde med plass til over 1.000 personer i telt.
 
Førerpatrulje
Patruljeførerne og patruljeførerassistentene i troppen har sin egen patrulje, førerpatruljen, som har sine egne møter og ledes av troppsleder/ne.
 
Gapahuk
Presenning som er strukket ut og bundet opp ( i liggende v-form <) slik at en kan sove under.
 
Gruppe
Gruppene er ”avdelingene” i NSF.  En gruppe som har alle enhetene består av bevere, småspeidere, stifinnere, vandrere, rovere og lederne. De fleste gruppene har bare noen av disse enhetene. Gruppene har ofte navn fra stedet de er lokalisert. (eks. Kverneland speidergruppe)

Gruppeleder
Den lederen som er valgt av gruppetinget til å være øverste tillitsvalgte i en speidergruppe. Gruppeleder velges for 2 år. Følger opp vedtak i gruppetinget og koordinerer arbeidet i gruppen.
 
Gruppeting
Møte der alle godkjente ledere og representanter for speiderne og roverne har stemmerett. Også leder i foreldreforeningen og eventuelle direkte medlemmer i gruppen kan møte. Gruppetinget skal ha minst 2 møter i året.
 
Haik
Tur der patruljene drar ut alene med opp-pakning og skal overnatte ute/i gapahuk el.l. De får kart med inntegnet rute og må orientere seg fram til overnattingsstedet.
 
Jamboree
Internasjonal speiderleir som arrangeres hvert fjerde år. Tusenvis av speidere fra hele verden samles, hver gang på et nytt sted. Jamboree er et indiansk ord som betyr stor, fredelig sammenkomst. Neste jamboree (den 21.) arrangeres i England i 2007.

Kreativitet - et av de fem programmerkene
Hensikten med dette merket er at speiderne skal utvikle og bruke egne ferdigheter og kunnskaper til å løse nye utfordringer, og videreutvikle og bruke fantsien.
 
Krets
NSF består for tiden av 32 kretser i Norge. Grupper fra et geografisk område som fylke el.l. tilhører samme krets. Kretsen fungerer som bindeledd mellom gruppene og NSF, og er et serviceorgan for kretsens grupper/enheter.
Vår krets heter Vesterlen og rekker fra Finnøy og Sauda i nord til Egersund i sør. Vesterlen krets er NSF's største speiderkrets.
 
Kretsbanner
Et flagg som bæres på stang. Banneret har NSF’s merke, kretsnavn og valgspråket. Stangen har forbundets merke på toppen.
 
Kretsbannerkonkurranse           
Konkurranse der patruljer fra alle gruppene i kretsen kan stille. Det konkurreres i mange forskjellige ting, - blant annet teorispørsmål (både fra speideren og samfunnet forøvrig), praktiske ferdigheter, kjennskap til førstehjelp, knuter og naturen. Det gjøres inspeksjon for å sjekke både leirområde, speiderdrakt og stil og sveis. De som kommer på de første plassene i kretsbannerkonkurransen er kvalifiserte til å delta i NM i speiding, som arrangeres hvert år. Hvor mange patruljer kretsen kan sende står i forhold til medlemstall i alderen 11-15 år (Vesterlen krets kan sende 5 patruljer). Vinnerne av kretsbannerkonk. får oppbevare kretsens banner det neste året  (derav navnet på konk.).

"Jeg er beredt"-merket
Hensikten med dette merket er å sikre at alle speiderne tilegner seg noen grunnleggende kunnskaper og ferdigheter innen turplanlegging, sikkerhet og førstehjelp.
 
Jota
Jamboree on the Air.  Ved hjelp av radioamatører kan speidere i hele verden komme i kontakt med hverandre. Arrangeres tredje helgen i oktober.
 
Joti
Jamboree on the Internet. Er den formen som nå tar over i og med at så mange har internett.  Det opprettes chatte-linjer der speidere kan komme i kontakt med andre speidere over hele verden. Joti og Jota arrangeres samme helg.
 
Jungelropet
De fleste som bruker ”Jungelboka” som ramme for flokkarbeidet bruker jungelropet, - ”det store hylet” som fast seremoni. Det er for å ønske velkommen og for å vise at flokken er beredt til innsats. Lyder: ”Akela. Vi vil gjøre vårt beste.” Så ropes det: ”Gib – gib – gib” (betyr: ”gjør ditt beste”), og svaret fra flokken er ”Vi – vil - gåb – gåb – gåb (betyr: ”gjøre vårt beste”).
 
Kretsleir
Hvert fjerde år samles speiderne fra hele kretsen til en ukes sommerleir. Vi var på Fureneset speidertun sommeren 2003, og neste kretsleir blir i 2007.
 
Kretsstyret
Består av kretsleder og inntil 8 medlemmer. Vesterlen krets har et kretsstyre på tilsammen 7 personer inkludert kretsleder og velges for to år om gangen.

Vår adresse er: haa-naerbo@hotmail.com